Najnowsze badanie naukowców z Centrum Medycznego Uniwersytetu Kansas wskazuje na związek między piciem mleka a poziomem przeciwutleniacza glutationu w mózgach zdrowych starszych osób.
Od dawna myśli się o mleku jako produkcie bardzo istotnym dla kości i mięśni. To studium sugeruje, że może on być także bardzo ważny dla mózgu - podkreśla dr Debra Sullivan.
Zespół dr In-Young Choi pytał 60 ludzi o dietę w dniach poprzedzających obrazowanie mózgu (za pomocą rezonansu magnetycznego monitorowano poziom glutationu). Okazało się, że u osób, które ostatnio piły mleko, stężenie przeciwutleniacza było wyższe. Ma to spore znaczenie, bo pozwala zwalczać stres oksydacyjny i ograniczać uszkodzenia wywoływane przez reaktywne formy tlenu.
Panie zaznaczają, że niewielu Amerykanów spożywa 3 zalecane porcje nabiału dziennie. Studium, którego wyniki ukazały się w The American Journal of Clinical Nutrition, pokazało, że im bliżej komuś do zrealizowania normy, tym wyższy poziom glutationu.
Wg Chio i Sullivan, kolejnym krokiem powinno być losowe badanie kontrolowane.
Informacje: http://kopalniawiedzy.pl/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz